Gibanje

je za otrokov razvoj enako pomembno kot hrana in spanec. Ne bo se zgodilo s prisilo. Vedno skozi igro in raziskovanje.

Zato moramo že dojenčku omogočiti, da se, ko je spočit in dobre volje, čimveč giblje in ga pri tem spodbujati in nikakor ne omejevati.

Dobra podlaga za gibanje ne sme biti premehka (npr. postelja). Primerna je npr. tanjša telovadna blazina na tleh. Otrok mora izkusiti čimveč različnih površin (tudi zunanje: travo, kamenje, mivko, zemljo, lužo …). Prav tako mu moramo
sčasoma, ko se že kobaca po prostoru, omogočiti čimbolj razgibano okolje (stopnice, kobacanje čez ovire, plezanje na kavč, stol…) – znotraj varnih meja, seveda. Tudi če se nam zdi še premajhen, mu omogočimo, da poskusi plezati, skakati, se valjati po hribu …, če to želi.
Pustimo mu, da skače z različnih višin v naš objem. Običajno bomo presenečeni, kaj vse  zmore in kako pri tem uživa. Samo tako si bo lahko pridobil primerne izkušnje in se znal samostojno varno in spretno gibati.

Z optimalnim razvojem gibalnih vzorcev gre z roko v roki otrokovo zavedanje in dojemanje lastnega telesa. V zelo veliki meri lahko to dosežemo z masažo dojenčka, ki krepi tako negovo miščje in držo kot taktilne zaznave. Podobo delujeta voda in plavanje, kjer dojenček spoznava lastne gibe na nov način v povsem novem okolju. Otrok naj bo v primerno toplem okolju čimveč gol, da preko kože začuti čimveč različnih zaznavnih dražljajev. Pralne plenice so sicer super za uporabo, vendar pa pri majhnih dojenčkih zaradi svoje debeline in velikosti ovirajo sproščeno gibanje in jih zato takrat odstranimo. Naredimo otroku uslugo in mu omogočimo, da se giba bos (tudi po kamenju, vodi, blatu, spomladi in jeseni …). Ne samo, da v tem vsi otroci (z navajenimi podplati) uživajo, ampak jim to omogoča tudi najboljši razvoj hoje in r avnotežja ter občutka za gibanje celotnega telesa.

Otrok naj se čimveč igra zunaj! Tam se bo naučil mnogih veščin na neprisiljen in spontan način. Otrok ne potrebuje večine igrač, ki se bleščijo s polic v prodajalnah. Te so vedno enake in se jih kmalu naveličajo. Palčke, kamni, rastline so vedno posebni, drugačni. Prepustimo ga domišljiji in presenetil nas bo s svojo sposobnostjo ustvarjanja igre in igralnih pripomočkov iz “nič”: kamni in listki postanejo peka plačink, spet drugič ovčke v ogradi iz palčk, iz blatnih cmočkov se čudovito oblikuje ježek, iz storžev gozd, iz padajočega lista snežinke, iz kupa pokošene trave najboljše skrivališče, iz travnatega cvetja zapestnice in venček na glavi … Brezmejne možnosti! Otrok bo vzljubil naravo in jo spoštoval in cenil tudi kasneje v življenju.

Brzdajmo se in pogoltnimo svoje skrbi, ko te res niso utemeljene: se lahko otrok umaže, si raztrga hlače, prekucne, premoči …? Ne omejujmo ga samo zato, da bi si sami zmanjšali delo in imeli mir. Otroci morajo biti popacani in pobuškani. Omogočimo jim: GIBANJE. Brez meja – saj si bodo te postavili in premikali sami.

LITERATURA:

  • veliko o gibanju in pravilnem rokovanju z dojenčkom v različnih fazah razvoja ter spodbujanju pravilnih gibalnih vzorcev s pomočjo igre in različnih pripomočkov je odlično povzeto in slikovno prikazano v knjigi: Igriva vadba za dojenčka.