Masaža

ZNANJE IN OBIČAJI

Ko govorimo o indijski masaži dojenčka, ne gre samo za masažo, ampak za celoten koncept skrbi za mamico in dojenčka.

Nosilke znanja so tradicionalne babice, ki si prenašajo veščine iz roda v rod. Nimajo uradne izobrazbe. V isti družini skrbijo za več generacij otrok in so z njo tesno povezane, saj poleg masaže dojenčka skrbijo tudi za mamico.

V času nosečnosti babica masira nosečnico, če ima ta težave, npr. bolečina v križu, nogah. Verjamejo, da lahko napove spol otroka. Tradicionalno je na domu vodila tudi porod in pomagala prodnici pri bolečinah med popadki. Sedaj se večina otrok rodi v bolnišnici, kjer babica ni prisotna, se pa spodbuja njeno vključitev v novorojenčkovo nego čimprej po prihodu domov.

Po odpustu iz porodnišnice (2.dan po rojstvu) se babica za prvih 45 dni preseli k družini oz. dokler se mamica polno ne vključi v skrb za dojenčka in ostala gospodinjska opravila.

Skrb za mamico: z masažo, obkladki in pripravo posebne hrane babica poskrbi, da ima mamica dovolj mleka in zadosti energije. Masira in poveže ji trebuh, da se lepo oblikuje in čišča hitreje mine. 1x dnevno masira celotno telo, da se povrne v dobro kondicijo. Tudi spi v isti sobi z mamico in dojenčkom (oče se za prvi mesec preseli v drugo sobo).

Skrb za dojenčka: prve dni po rojstvu je novorojenček samo povit v cunje, oblečejo ga 6. dan. Takoj, ko pride domov, ga babica natančno pregleda in začne z masažo (3-4x dnevno). Masira celo telo, po potrebi pa doda določene posebne prijeme, če ima dojenček težave (npr. zvrnjena stopala). Še posebej je pozorna na glavico in dele obraza, ki so se pri prehodu skozi porodno pot preoblikovali. Prvi dan s posebnimi prijemi zmasira trebuh, da spodbudi odvajanje blata. Prvi mesec masaže izvaja tudi določene prijeme, ki jih kasneje ne več (npr. določene vaje za raztezanje hrbtenice in telesa), ki pa so pomembni, da se vzpostavi dobra prebava, da so pljuča dobro predihana, pomagajo pa tudi za dober razvoj kasnejše drže in mišičnega tonusa. Za masažo uporabljajo gorčično olje, ki je močno in otroka ogreje ter poskrbi za dobro prekrvavitev. V poletnem času za masažo uporablja bolj blago olivno olje.

Šesti dan po rojstvu naredijo poseben obred, ko otroka okopajo in oblečejo, vendar še vsaj za 1 teden v “stara” oblačila (nova zaradi možnega kontakta z “različnimi kemikalijami” oblačijo kasneje). Od tega dne naprej “ima otrok življenje” (pod posteljico to noč pustijo papir in svinčnik, kamor se bo zapisalo njegova življenjska zgodba). Po enajstih dneh na ta papir družinski duhovnik zapiše otrokove podatke, podrobnosti o rojstu in ime. Kasneje na podlagi zapisanega izdela otrokovo zvezdno karto. Babica že zelo zgodaj (po 10. dneh) začne dojenčka učit lulanja in kakanja: ko opazi znake, da se otrok pripravlja na odvajanje, ga nese na stranišče, skrči nogice, masira po trebuščku in spodbuja odvajanje z zvokom (ššššššššš). Če je dosledna, je lahko otrok “suh” že ob prvem mesecu starosti.

Po 45 dneh dojenčka masira mamica 2x dnevno, ki se masaže priuči v času poporodne oskrbe. To okrepi tudi čustveno in psihološko vez med dojenčkom in mamico.

Dojenček se masaže tako navadi, da se začne pritoževat, če je ne dobi, podobno, kot če je lačen. Redno se masira do enega leta oziroma dokler masažo lepo sprejema. Kasneje se mu po potrebi, npr. ko se uči hoje, masira noge in podplate (če ne drugače v spanju).

POSTOPEK MASAŽE: 

Z masažo pričnemo že v obdobju novorojenca. Dobro je počakati, da se popek popolnoma zaceli. Pričnemo nežno in vsak dan stopnjujemo moč prijemov, pri čemer so nam otrokovi odzivi glavno vodilo. Masaža mora postati prijeten ritual tako za dojenčka kot za mamo.

Maserka mora biti pred masažo SPROŠČENA, otrok pa NASPAN in SIT, vendar vsaj 20 min po jedi. Dojenček se masira v naročju, najbojši je stik kože na kožo.

Za masažo so primerna OLJA, ki se tudi sicer uporabljajo za nego kože. Najpogosteje se uporablja olivno olje, ki pa ob redni uporabi po nekaterih  podatkih lahko deluje neugodno na kožno bariero in ga je bolje zamenjati s sončničnim oljem, ki vsebuje višjo vrednost linolejske kisline.

Masaža se začne na hrbtu (otrok leži na trebuhu prečno čez stegna), ker je v tem položaju mišični tonus bolj napet, pri masiranju pa otrok skuša “obdržat” dober stik z podlago in razvija mišice, predvsem trupa. Najprej z vzdolžnimi potegi raztezamo hrbtenico od vratu navzdol. Vrat zmasiramo tudi ob strani. Hrbet masiramo najprej prečno na potek hrbtenice v smeri od vratu navzdol in nato še  vzdolžno (ena roka od temena do vrha ritnic, druga od stegen do vrha ritnic z druge strani), kar pripomore tudi k lepi oblikovanosti ritke.

Noge z zunanjo roko primemo pod koleni, z drugo pa masiramo vzdolžno obe nogi naenkrat od ritnic navzdol do pet (na ta način se nogice zravnajo v kolkih, kolenih in gležnjih). Nato poteg podaljšamo na stopala, ki jih masiramo najprej vzolžno gor in dol  in stiskamo ob strani, s čemer preprečimo razvoj ploskih stopal (do 3-4. meseca). Nato pritiskamo tudi na prstke (vsakega posebej od notranje strani na vzven), kar vzpodbuja rast zob in olajša njihov predor dlesni. Točkasto pritiskamo tudi na blazinice pod prstki in vzdolžno po stopalu proti peti. Noge nato masiramo še krožno od stegen navzdol (kot bi objemali valj), pri čemer uporabljamo tudi precej močne stiskajoče prijeme, s čimer se krepijo mišice.

Ko je otrok na hrbtu, z oljem namažemo tudi predel za ušesi in uhelj (ko kasneje otroka obrišemo, vse te “gube” dobro očistimo). Enako kasneje storimo s popkom.

Otroka nato obrnemo na hrbet (glavica pri kolenih, noge naslonjene na trebuh maserke). Sledi nekaj potegov od ramen navzdol, pri čemer se raztegne in “podaljša” vrat, otrok, pa se sprosti. S polkrožnimi potegi masiramo prsni koš in trebuh.

Nadalje masiramo noge, najprej s krožnimi objemajočimi gibi od stegen navzdol (krepitev mišic) in nato še z vzdolžnimi potegi (ravnanje nog). Obe nogi naslonimo na svoj trebuh in s plosko roko masiramo gor in dol. Če podplatov ne zmasiramo prej, jih lahko zdaj.

Nato se masirajo roke, po istem principu kot noge, od ramen navzdol, najprej krožno in nato vzdolžno, še posebej pozorno čez pregibe, ki jih je potrebno zravnati. Masiramo tudi prstke, vsakega posebej, in dlani, da se okrepijo drobne mišice in ima otrok kasneje dober oprijem.

Sledijo raztezne vaje: roke narazen in prekrižano čez prsni koš (nekaj ponovitev), roke gor nad glavo in dol do bokov, noge prekrižane navzgor, da se kolena dotaknejo nosu, prekrižana nasprotna roka in noga in poteg vsaksebi. Prijem za vse štiri okončine hkrati in guganje.

Na koncu zmasiramo glavico in obraz. Masiramo s potegi od nosu preko lic v senca, čez čelo od sredine proti sencam, čez čelo navzgor, nosni koren od obrvi navzdol in nazaj, nosek “ošpičimo” od strani navzgor. Glavico oblikujemo s ploskim pritiskanjem z dlanjo čez čelo in zatilje ter ob straneh.

IZ PRVE ROKE:

Moje izkušnje z masažo dojenčka so fenomenalne. Ni lepšega, kot vzeti si čas, se usesti na tla in se za petnajst minut popolnoma posvetiti mali, goli, od ugodja stokajoči kepici v naročju.  Svojo deklico sem masirala dvakrat dnevno nekje od prvega do devetega meseca starosti, ko je postala že preveč živahna in lezla vse naokrog. Vedno sem poskrbela, da je minilo dovolj časa po hranjenju in ni imela polnega želodca. Morala je biti tudi ravno prav utrujena. Idealen čas je bil zjutraj po prvi rundi budnosti in zvečer pred hranjenjem, kopanjem in spanjem. Masaža ji je bila vedno v užitek. Ob njej se je nasmihala, grulila in prijetno stokala. Uporabljala sem domače olivno olje, po masaži pa sem kožo vedno temeljito obrisala z mokrimi krpami, ker je sicer po nekaj dneh postala malo zrnata – kot bi se kožne pore zamašile.  V veliko veselje mi je bilo, ko sem sčasoma opažala, kako se pod mojimi rokami krepi njeno telo in postaja mišičasto, kitasto, močno, prožno in gibčno. Težko rečem v kolikšni meri je to pripomoglo, a vseskozi je razvojne mejnike osvajala zelo hitro, je ves čas spretnejša od vrstnikov in samozavestno osvaja nove gibalne veščine. Neprestano daje vtis, da se zelo dobro počuti v svojem telesu. Užitek jo je gledati kako z lahkoto pleše, pleza, plava in preiskuša nove meje ter se pri tem zabava.