Nosilke

Nošenje dojenčkov je priročno, prijetno, zdravo, naravno. Izkušnje številnih staršev z otrokom na hrbtu so prav takšne.

Na razritih rdečerjavih prašnih poteh in zaraščenih potkah Afrike in drugih starih dežel ni mesta za otroške vozičke. Tudi ni na polju, na tržnici, ob ognjišču mesta za otroško posteljico, stajico, zibko. Je le ruta, zavezana čez rame. Dišeč, topel mamin hrbet. Mlečna malica na dosegu roke. Gibanje, ritem, mamin glas in smeh. Varno zavetje. Otroci shodijo pri sedmih do devetih mesecih. Plezajo, plešejo, tečejo, se vrtijo. Motorično prekašajo vse moderne otroke zahodnega sveta. Njihova telesa so morebiti suhljata, a obenem kitasta, mišična in žilava.

Mamin hrbet ni ravna trda podlaga, temveč vedno gibajoča se gmota mišic in kosti, ki dojenčka prisili k aktivnemu sodelovanju in zgodnji uporabi mišic. Ritem štiritaktne hoje se otrokom usede globoko v podzavest. Neprestan občutek varnosti maminega zavetja jih vzpodbudi v samozavestne in suverene prve korake. Vse to so najboljši temelji za zdravo raziskovanje lastnih sposobnosti in okolja.

Ena izmed teorij o trajanju nosečnosti pri človeku pravi, da se je le-ta morala prilagoditi spremembam v velikosti medenice zaradi prehoda žensk v pokončno držo in hojo. Vzpostavil se je kompromis med še zadostno širino porodnega kanala za normalno rojstvo in velikostjo hitro rastoče otrokove glavice. Ostali sesalci se v veliko večji meri porodijo že opremljeni s potrebnimi veščinami za normalno delovanje v okolju (npr.hoja …). Človeški otrok se rodi popolnoma nebogljen, z neoblikovanimi, nezrelimi možgani, ki so izjemno

občutljivi za dejavnike okolja in se intenzivno razvijajo še posebej prvo leto po rojstvu, ko nato otrok tudi shodi in se prične jasneje verbalno in drugače izražati. S tega vidika gledano, je za to obdobje (1 leto po rojstvu) naravno, da je otrok tesno in varno zavit v bižino in toplino svojega gnezda, pa čeprav zunaj telesa.

Pri pomenu telesnega stika je zanimivo tudi to, da je tekom plodovega intrauterinega razvoja odziv na dotik prvi izmed razvijajočih se čutov (že pri 8 tednih gestacije odziv na dotik lic in ustnic, pri 14 tednih na drugih delih telesa). Vid in sluh se razvijeta kasneje.

Naša moderna vzgoja žal temelji na čimprejšnjem osamosvajanju in tiščanju svojih otrok proč od sebe. Strah pred preveliko navezanostjo? Izguba lastne ambiciozne podobe v družbi? Neuspeh v biti za nekaj časa samo mama?

Še vsak otrok je zlezel iz naročja. Otrok mora vedeti, da ima vedno na voljo varno gnezdo, kamor se lahko zateče. Zato se mora stiskati, crkljati. Le tako bo lahko suvereno raziskoval in napredoval v svojem okolju ter razvijal svoje sposobnosti in izkoristil vse svoje potenciale.

Dobra mesta za dojenčka v našem sodobnem svetu:

– ko spi: na ravni podlagi v svoji posteljici, zibki ali košari v vozu, v nosilki

– ko se hrani: do uvajanja goste hrane v naročju, kasneje v za to namenjem stolčku (ki mora biti neoblazinjen, stabilen, najbolje lesen po vzoru “trip-trap” stola, v katerem otrok sedi aktivno in pokončno)

– ko je buden in aktiven: na tleh (kjer naj izkusi vse vrste podlag od blazine, poda, trate, peska …)

– ostali čas, ko je buden, a utrujen, na sprehodih …: v naročju, na hrbtu, tik ob nas – z nosilko ali brez

Otrok ne potrebuje: stajic, hojic, ležanikov, počivalnikov, bumbo stolčkov, drugih oblazinjenih stolčkov in fotelov, visečih mrež in tudi ne lupinic izven avta.

Pri navajanju na nosilko je pomembno, da so starši popolnoma sproščeni in verjamejo v svoj namen. Otroček mora biti pri prvih poskusih nošenja spočit in dobro razpoložen. Tudi, če protestira pri zavezovanju (podobno kot večina otrok pri oblačenju), se splača dokončati namero, otroka lepo namestiti in ga nesti malo naokrog. V večini primerov se bo že po nekaj korakih popolnoma umiril. Če se jok ne umiri ali stopnjuje, nošenje prekinemo in poskusimo znova čez nekaj časa.

Izjemno pomembna je izbira pravilne nosilke, ki zavisi od starosti otroka. Pomembno je, da se starši pred namestitvijo otroka v nosilko dobro spoznajo z osnovnimi zakonitostmi nošenja in uporabo izbrane nosilke. Vse to je zelo dobro opisal Mojškratek.

VIRI in koristne povezave: