Spet ta presneti prehlad

…, ki noče in noče stran.

Prehlad je najpogostojše oblika bolezni, ki doleti dojenčke in malčke. Kaže se s povišano temperaturo, izcedkom iz nosu, lahko tudi vnetim žrelom. In ker je virusov, ki ga povzročajo zares veliko, postane čez hladnejši čas leta svečka iz nosu že kar zaščitni znak vrtčevskih otrok (z ljubkovalnim nazivom smrkavci).

Prehlad je predvsem zoprna nadloga in sam po sebi ni nevaren. Nevarno pa je, če se  okužba razširi na spodnja dihala. Tam pri dojenčkih povzroča bronhiolitis (vnetje drobnih dihalnih poti), ki lahko vodi v hude dihalne težave.

Zdravljenje virusnih okužb dihal je podporno, na potek bolezni pa večinoma ne moremo vplivati. Zato je zelo pomembno, da dojenčke pred okužbo ZAŠČITIMO. Med zaščitne ukrepe spadajo:

– izogibanje trgovin in drugih mest, kjer se zbira veliko ljudi

– domače varstvo starejših sorojencev preko zimskega časa (za zaščito novorojenčka se priporoča prekinitev vrtčevskega varstva približno 2 tedna pred predvidenim rokom poroda)

– izogibanje vsem obiskom v prvih tednih po porodu

– izogibanje obiskom z “zdravimi” majhnimi otroci, ki “samo malo smrkajo”

– dojenje

– cepljenje družinskih članov (proti gripi)

– redno dajanje probiotikov (podatki za Lactobacillus reuteri)

– dobra in dosledna higiena v primeru da domači zbolijo (nošenje maske preko ust, razkuževanje rok)

Pomoč dojenčku, ki zboli:

dojenčka pri prehladu zelo ovira neprehoden nos, saj zaradi velikosti jezika ne more dihati skozi usta na enak način kot otroci in odrasli. Od prehodnega nosu je odvisno tudi hranjenje. Nos po potrebi večkrat dnevno očistimo z nežnim brizgom fiziološke raztopine in izsesanjem nosnega sekreta. To zelo učinkovito storimo z ustnim izsesavanjem ali s pomočjo sesalnika za prah preko ustreznih setov za čiščenje nosu.

Ob povišani temperaturi, razdražljivosti, bolečnosti, zavračanjem hranjenja ali znakih oteženega dihanja (hitro, sunkovito dihanje z ugrezanjem trebuha in medrebrnih prostorov ter stokanjem, ko otrok nima vročine) mora dojenčkovo stanje oceniti zdravnik.