Suhe ritke

Povprečen dojenček v naših krajih prične uporabljati kahljo ali stranišče pri dveh letih in pol. Samo s plenicami pridela dve toni odpadkov. Nerecikliranih. In zapravi skoraj 2000 Eurov. (povezava)

Če dojenček živi na primer v Indiji, se na pleničko sploh ne navadi. Že od rojstva dalje ga po hranjenju in spanju držijo nad umivalnikom ali školjko in sikajo “ssssssssssssssss” do uspeha. Tudi v vaških delih Afrike so ritke pokrite s krpicami, ki večinoma ostajajo suhe.

Pri nas se vse bolj uveljavlja okolju (in denarnici) bolj prijazna alternativa pralnih plenic (povezava). Otroka moti občutek mokrote in začne prej sodelovati pri odvajanju. Vseeno pa to še vedno (bistveno) ne spremeni števila dnevov s polulano in pokakano ritko.

Če verjamemo v otrokove sposobnosti in tesno vez med mamo in dojenčkom, mu lahko damo priložnost in poskusimo metodo navajanja na čistočo brez dolgoročne uporabe plenic. Kot v Afriki, Indiji in včasih pri naših babicah. Dvo-korakni postopek je sila preprost. Dojenčki morajo odvajanje najprej povezati z nekim signalom (npr. sssssssssss ali ps-ps-ps-ps-ps). V praksi to pomeni, da ko ulovimo otroka pri lulanju (običajno odvaja, ko ga slečemo / odvijemo plenico, ko se gol igra na tleh, po jedi), to dejanje označimo s signalom in ga pohvalimo (da – hvalimo otroka, medtem ko nas moči od glave do popka po sveži majici). Več takšnih priložnosti mu omogočimo, prej bo delovalo. Signal nato “premaknemo” pred odvajanje v trenutkih, ko obstaja verjetnost, da bo dojenček odvajal že sam (po jedi, po spanju). Ob tem dojenčka lahko tudi namestimo nad kahlco umivalnik ali školjko. Vaja dela mojstra. Proces naj poteka lahkotno in brez ciljev. Kot neke vrste igra, še ena oblika aktivnosti z dojenčkom. Otroka ne smemo siliti. Opazujemo ga. Običajno so dojenčki povsem zadovoljni, če jih po jedi ali spanju kakšno minuto držimo nad kahlico. Zaradi takšnega početja ne bodo razvili frustracij glede lulanja in kakanja. Tudi se ne bo vaše stanovanje spremenilo v smrdeč poligon iz kupov polulanih brisačk in razmočenega časopisnega papirja. Razen malo več razvijanja in zapenjanja, več pomočenih tetra plenic in brsačk ter stalno prisotne kahlice v kotu dnevne sobe, je običajno vse po starem. Med odmori za lulanje je otrok lahko lepo zavit v (večinoma suho) plenico in naprej veselo raziskuje svojih mailh ped pedi sveta.

Primeri, kako gre to v praksi: