Samorogova zgodba

Ko je leto obrnilo nov list na strani 2010, so se pričeli rojevati Samorogovi otroci. Njihove družine so se vsaka zase z njimi čudile prvim nasmehom in kobacajem, se z njimi veselile blatnih luž in jih v nosilkah nosile s sabo na podvige v širni svet. Med seboj so bili družinski člani tesno povezani. Starši so se imeli možnost svojim otrokom posvetiti in jim pustiti čas, da so v miru sami raziskali svoje bližnje okolje.

Ko je prišel čas in želja po druženju z vrstniki, so mimo pripluli čisto pravi Gozdni Gusarji. Skupinica otrok si je z Naravnim otrokom utirala svojo blatno, mokro in pustolovsko pot skozi prve gozdne goščave, vedno z listjem v laseh in širokim srečnim nasmehom na obrazu. V nekaj letih so skozi naraven proces učenja, skozi igro dodobra spoznali lastne moči, se mimogrede izurili v različnih veščinah in postali dobri prijatelji, ki so znali poskrbeti drug za drugega.

Potem pa so nekega dne na domove družin pričele prihajati kuverte. Pozivi, da je čas, da njihovi otroci zaplujejo med šolske klopi in se prično učiti. Njihovi starši se niso mogli sprijazniti z idejo, ki bi na silo zarezala v naraven spontan otroški gozdni igrivi svet. Verjeli so, da gre igra z roko v roki z učenjem. Učenjem za življenje. In da je tudi upravljanje s črkami in številkami neizogiben produkt njihovega raziskovanja, ki pride spontano, po naravni poti in z veseljem. Odločili so se, da jim želijo dati priložnost. In postali so otroci, uradno šolani na domu, v vsakdanu pa vztrajni gozdni potepini in ustvarjalci vedno novih izzivov, izumov in umetnij.

Gusarsko posadko je srce medtem gnalo dalje, vihravo čez širna morja. Nekateri starši pa smo si zaželeli barko zasidrati na pustolovski obali in ustvariti igralno učni raj za svoje otroke. Nastalo je Središče za naravno učenje, katerega varuh je postal mogočni beli Samorog z mavrično grivo, zaščitnik narave, vseh njenih bitij in temeljnih življenskih vrednot. Kraj, kjer imajo otroci ves čas neskončne možnosti igrivega raziskovanja narave in njenih zakonitosti. Hkrati pa lahko v različnih tematskih učnih kotičkih izražajo in razvijajo svoje raznolike talente. Samorog jih uči odgovornosti do življenja v svobodi ter spoštovanja sebe, soljudi in svoje okolice. Srce Samoroga so naši otroci, ki pogumno jezdijo na njegovem hrbtu v nove, čisto svoje zgodbe.

Mi odrasli pa sanjamo in dalje gradimo Samorogov svet. Želimo si, da bi Samorogova dežela s svojim doživljajskim igriščem postala prepoznana kot odlično vzgojno in učno okolje, da bi naše igranje na prostem začaralo čimveč malčkov in njihovih staršev in da bi postala Samorogova gozdna šola dostopna vsem otrokom in priznana kot ustrezna alternativa klasičnemu izobraževanju otrok.

Samo skupaj, z ramo ob rami, mali in veliki, stari in mladi, lahko zgradimo lepši, prijaznejši in odgovornejši svet!

Središče za naravno učenje Samorog

Živimo v svetu ekstremne produktivnosti in dosežkov. Na poti v družbeno uspešno odraslost so otroci preveč zaposleni z vsem, kar morajo osvojiti in znati. Zmanjka jim časa za otroštvo. Ne izkoristijo svojega resničnega potenciala. Primorani so se odreči igri in sebi za obveznosti, ki jim jih narekujejo starši, šola, družba.

V vasi Sora pri Medvodah raste čisto posebno igrišče: Samorogovo doživljajsko igrišče. Na njem trenutno potekajo Samorogovi igralni dopoldnevi na prostem. Samorogove sledi raziskuje tudi skupinica malo večjih šolskih otrok, ki se namesto izza šolskih klopi, učijo šolske snovi izkustveno, mimogrede, skozi igro, na naraven način. Najmlajše mavrice se lahko prepustijo svojim prvim vodnim pustolovščinam na igrivi vodni vadbi z Malim Plavalcem.

Ostale naše dejavnosti kukajo v svet še sramežljivo, s prvimi pogledi.

Zajemajo:
  • delovanje doživljajskega igrišča,
  • Samorogovi igralni dopoldnevi na prostem,
  • skupino šoloobveznih otrok za aktivno učenje v naravi,
  • gozdne delavnice, tabore in doživljajske dneve za otroke, mladino in družine,
  • medgeneracijsko povezovalne aktivnosti,
  • gozdne igralne urice za dojenčke in malčke v spremstvu staršev,
  • delavnice o masaži dojenčka, nošenju v nosilkah, naravnem starševstvu,
  • igrivo vodno vadbo za dojenčke brez plavalnih pripomočkov.

Glavno vodilo Samoroga je verjetje, da so otroci, ki imajo priložnost rasti, se učiti in razvijati v pristnem stiku z naravo, skozi igro, v skupnosti, po lastnih vzgibih – družbeno odgovorni, v sebi dobro usidrani, svetu prijazni in srečni otroci. In da bodo vse to ponesli s sabo tudi v odrasli svet.

Samorogov dom

Središče za naravno učenje (SNU) Samorog je doma v vasi Sora pri Medvodah, na nastajajočem gozdnem doživljajskem igrišču in v Samorogovi ustvarjalnici.

Spletni kontakt za več informacij: info@samorog.si
Telefonski kontakt: 040433622 in 040354552

Naše aktivnosti potekajo tudi v bližnji vasi Dobruša pri Vodicah na Terapevtski domačiji Appaloosa ranč.

Redno sodelujemo tudi z mojstrom Simetom v njegovi svedralnici v Vižmarjah.