To zlato sonce

DOJENČKI NA SONCU V SENCI.

Vpliv sonca na otroško kožo nam lahko zelo zagreni krasen poletni dan. Še hujše so dolgoročne posledice, saj opekline otroške kože močno zvečajo tveganje za maligna kožna obolenja v odrasli dobi. UVB žarki so povezani z opeklinami kože, UVA (ki prodrejo tudi skozi steklo) pa kožo starajo.

Otroci spadajo v senco, oblečeni v dolga, lahka oblačila. Direktnemu soncu naj se izogibajo še posebej med 10. in 16. uro.

Dosledno naj nosijo pokrivalo. Dobro pokrivalo je lahko, zračno, hitro sušeče, ima zadosti širok rob, da meče senco na obraz, vrat in trup in se ga da dobro pričvrstiti na otroško glavo. Pokrivalo naj uporabljajo tudi v vodi. Primer odličnega pokrivala so klobučki Sunday Afternoons (povezava).

Za otroke se svetuje uporaba kreme z zaščitnim faktorjem proti UVB in UVA žarkom vsaj 15. Zaščita naj bo na bazi mineralnega sloja z zadosti velikimi delci, ki ne prodirajo v otroško kožo (fizikalna bariera). Takšne kreme so običajno goste, se jih težko nanese in puščajo na koži belo sled.

Nanos je potrebno, ne glede na velikost faktorja, redno (na dve uri) ponavljati. Ponovno nanesemo tudi vsakič ko pride otrok iz vode. Zaščitna krema se zaradi občutljivejše kože odsvetuje za dojenčke mlajše od 6 mesecev.

Pri kopanju in igranju na plaži naj bo otrok oblečen v zaščitno kopalno majico in hlače (najbolje z dolgimi rokavi in hlačnicami preko kolen) ter pokrit s pokrivalom.

Sončna očala otroški očesni zdravniki odsvetujejo. Anatomija otroškega obraza, oblika otroških sončnih očal in nezmožnost dosledne uporabe s strani otroka so vzrok, da se sončni žarki sipajo mimo očal. Ker ima otrok zaradi zatemnjenih stekel razširjeno zenico, ti škodljivi žarki padajo naravnost na očesno ozadje, kjer lahko storijo nepopravljivo škodo. Najboljša je naravna zaščita: oko v močni svetlobi samo zooža zenico.

Literatura:

Current principles of sunscreen use in children